Żelazo hemowe i niehemowe – na czym polega różnica?

Żelazo hemowe i niehemowe – na czym polega różnica?

Prasówki

Żelazo hemowe i niehemowe – na czym liczy różnica? Żelazo jest elementem, który w układzie odpowiada za procesy krwiotwórcze i transport czerwonych krwinek, wspiera i układ nerwowy. Dbamy o jego oferta w zbilansowanej diecie, nie dziwimy się jednak nad rodzajem żelaza, które spożywamy. Objawia się, że żelazo hemowe i niehemowe, czyli sytuacji tego pierwiastka, dzielą się między sobą, oraz brak równowagi pomiędzy nimi może sprawić do niedoborów. Kiedy je poznać oraz ewentualnie któryś z obecnych charakterów jest „ważniejszy”?

Żelazo hemowe i niehemowe – na czym liczy różnica?

Pojęcie o tym, że aby pokryć dzienne zapotrzebowanie organizmu na ostatni element, należy spożywać produkty mające dużą liczba żelaza, jest złe. Jego wchłanialność jest bowiem zróżnicowana i chce od rodzaju żelaza, z którym jesteśmy do czynienia. Aby zadbać o dobry poziom tej treści we krwi, należy nie tylko idealnie komponować posiłki, ale te wchodzić w nich wyniki zwiększające przyswajalność żelaza. Należą do nich czerwona papryka, natka pietruszki oraz kiszonki, czyli bogate źródła witaminy C, którą można te wierzyć w sytuacji odpowiednich suplementów diety.

Poznaj różnicę pomiędzy żelazem hemowym a niehemowym i sprawdź, w jaki system uniknąć niedoborów, które w konsekwencji prowadzą do trudnej dla zdrowia niedokrwistości.

Żelazo hemowe

Jak szybko odróżnić produkty drogie w żelazo hemowe od centrów żelaza niehemowego? Rozwiązanie istnieje w słowie „hema”, czyli „krew”. Żelazo hemowe możemy nastąpić w mięsie i pozostałych pokarmach pochodzenia zwierzęcego, w tym w morzem mięsie czy owocach morza. Warto ale mieć, że mięso wołowe może powodować blisko 45% żelaza hemowego, chociaż jego przyjmowana ilość dzieli się blisko o połowę. Organizm wykorzystuje efektywnie ok. 20-25% żelaza z ostatniego źródła.

Żelazo hemowe jest wchłaniane lepiej niż niehemowe, więc jeżeli nie spożywasz produktów odzwierzęcych, sięgnij po suplementy diety z żelazem, dokładnie w środowisku witaminy C i kwasu foliowego.

Żelazo niehemowe

Niehemowe, lub „bez krwi”, to żelazo czerpiące ze centrów roślinnych. Produkty mające dużo żelaza niehemowego to m.in. każdego typie strączki, takie jak fasola czy soczewica, a jeszcze buraki, szpinak czy orzechy i ziarna: migdały, orzechy laskowe, quinoa, amarantus. Źródłem żelaza tego rodzaju są także zioła, w współczesnym bazylia, tymianek, oregano, anyż czy kurkuma.

Należy narzekać na pomocy, że przyswajalność żelaza z produktów roślinnych jest słaba (1-5%). Aby zwiększyć nadzieję na prawdziwsze wchłanianie, warto ograniczyć spożycie kawy i herbaty, a jeszcze sięgać po artykuły o niskim pH (fermentowane i kiszone).

zobacz również Żelazo hemowe i niehemowe – na czym polega różnica?

0 0 votes
Daj ocenę
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments