Żelazo hemowe i niehemowe – na czym liczy różnica? Żelazo jest czynnikiem, który w systemie płaci za procesy krwiotwórcze i transport czerwonych krwinek, wspiera także układ nerwowy. Pamiętamy o jego ofertę w zbilansowanej diecie, nie dziwimy się jednak nad rodzajem żelaza, które jemy. Wyraża się, że żelazo hemowe i niehemowe, czyli jakości tego elementu, dzielą się między sobą, a brak równowagi między nimi widać wywołać do niedoborów. Niczym je rozpoznać oraz czy któryś z ostatnich wariantów jest „istotniejszy”?
Żelazo hemowe i niehemowe – na czym liczy różnica?
Przekonanie o tym, że aby pokryć dzienne zapotrzebowanie organizmu na ten pierwiastek, należy jeść produkty mające dużą miara żelaza, jest złe. Jego wchłanialność jest bowiem zróżnicowana i chce od rodzaju żelaza, z jakim posiadamy do tworzenia. Aby zadbać o odpowiedni stan tej łez we natur, należy nie tylko idealnie komponować posiłki, ale również patrzeć w nich wyniki zwiększające przyswajalność żelaza. Przylegają do nich czerwona papryka, natka pietruszki oraz kiszonki, czyli bogate źródła witaminy C, jaką można też gościć w budowie odpowiednich suplementów diety.
Poznaj różnicę między żelazem hemowym a niehemowym i sprawdź, w który system uniknąć niedoborów, jakie w konsekwencji zmierzają do poważnej dla zdrowia niedokrwistości.
Żelazo hemowe
Jak łatwo odróżnić produkty bogate w żelazo hemowe od centrów żelaza niehemowego? Rozwiązanie leży w słowie „hema”, czyli „krew”. Żelazo hemowe możemy napotkać w mięsie oraz indywidualnych pokarmach pochodzenia zwierzęcego, w niniejszym w morzom mięsie czy owocach morza. Warto natomiast mieć, że mięso wołowe może zawierać blisko 45% żelaza hemowego, jednak jego osiągana ilość dzieli się blisko o połowę. Organizm wykorzystuje efektywnie ok. 20-25% żelaza z tego źródła.
Żelazo hemowe jest wchłaniane lepiej niż niehemowe, więc gdyby nie spożywasz produktów odzwierzęcych, sięgnij po suplementy diety z żelazem, tak w otoczeniu witaminy C i kwasu foliowego.
Żelazo niehemowe
Niehemowe, lub „bez krwi”, to żelazo wychodzące ze centrów roślinnych. Produkty mające dużo żelaza niehemowego to m.in. każdego typie strączki, takie jak fasola czy soczewica, a też buraki, szpinak czy orzechy i ziarna: migdały, orzechy laskowe, quinoa, amarantus. Źródłem żelaza tego wariantu są także zioła, w tym bazylia, tymianek, oregano, anyż czy kurkuma.
Należy posiadać na uwadze, że przyswajalność żelaza z materiałów roślinnych jest ograniczona (1-5%). Aby zwiększyć szansę na zdrowsze wchłanianie, warto ograniczyć spożycie kawy oraz herbaty, a też sięgać po artykuły o niskim pH (fermentowane i kiszone).
zobacz również Żelazo hemowe i niehemowe – na czym polega różnica?